Moeilijk

In de Ollerommer van februari vertelde ik u iets over onze expositie over Marten Douwes Teenstra en zijn strijd voor de afschaffing van de slavernij (abolitionisme).

Expositie en act

Inmiddels hebben we de expo-periode gezet op 9 juli 2022 tot en met 28 augustus 2022 (*).

(*) is aangepast naar 2023, zie volgend artikel.

Op de startdatum zal tevens een een bijzonder openingsact plaats vinden. Een act waarin een levensgrote pop zich uit een muur met woorden vrijmaakt. Tevens muziek in de stijl van Java en Suriname, met marimba en slagwerkgroep. En we werken aan meer. Het kost wat moeite, maar dan heb je straks echt wat!

Fondsen

Na afwijzing van fondsen waar we toch wel een verwachting bij hadden, hebben we hulp gehad van de cultuurcoach van de gemeente. In de begroting zijn nu ook bedragen benoemd die aan het vrijwilligerswerk kunnen worden ‘gekapitaliseerd’. Een enkel fonds bleek heel gemakkelijk, bij anderen is het aanvragen van een bijdrage moeilijk. Het is bijna een baan op zich om een subsidie of bijdrage aan te vragen.    

Naam expositie

In de vorige column gaf ik aan dat de naam van de expositie ‘gij, Negervriend!’ zou worden. Na een opmerking heb ik overleg gehad met het project Bitterzoet Erfgoed. Of die titel inderdaad gevoelig kon liggen. Ik kreeg uitgelegd dat het n-woord al een schrikreactie geeft. Het gebruiken van een citaat vergt een toelichting. Dat kan natuurlijk worden gegeven. Maar dat de eerste indruk moeilijk kan vallen is voor ons reden genoeg om toch een andere titel te kiezen.  

Gedacht wordt nu aan ‘en toch zal ik’, wat eveneens gebaseerd is op een uitspraak van Teenstra. De gouvernements-secretaris te Suriname gaf aan dat hij het uitgeven van een boekje over de executie van de slaven Cojo, Mentor en Present ‘als een vijandelijke daad tegen de kolonie’ beschouwde.

Teenstra reageerde “En toch zal ik het boekske uitgeven”. Het gezag had er moeite mee.

Citaten

Joost Dekker (Noorderstraat) is recentelijk in Den Haag geweest en heeft in het archief de tien verzoekschriften gescand, die Teenstra naar de tweede Kamer had gestuurd. Deze teksten en andere uitspraken uit zijn diverse boeken komen centraal te staan in de act en de expositie. Hoe bijzonder is het toch dat woorden waar men eerder moeite mee had, nu als een logische reactie op de slavernij beschouwd. 

Boekje

Bij het maken van de expositieposters concludeerden we dat er toch wel heel erg veel te lezen zou zijn. Om het doel te bereiken dat de boodschap van Teenstra gevoeld moet worden, hebben we nu het plan om de posters anders te maken. En om van het leeswerk een plezierig boekje te vormen. Ook dat zal nog de nodige moeite vragen, maar we kunnen wel zeggen:

En toch zal ik het boekske uitgeven .

 

Nogmaals; hulp gevraagd!

Ik weet uit ervaring hoe weinig mensen reageren op een oproep via d’Ollerommer.

Terwijl als ze persoonlijk aangesproken worden wél heel spontaan bereid zijn om mee te helpen.

Heeft u daar ook moeite mee?

Begrijpt u hoe moeilijk het voor ons is om, naast het voorbereiden (en ook nog overdag mogen werken voor het loon) u persoonlijk te vragen?

Bespaart u ons die moeite?!

Daarom toch weer langs deze weg de vraag of u wilt meehelpen.

  • gedurende de expositieperiode
  • en/of de periode voorafgaand
  • en/of voor het opruimen.

Eén keer een dagdeel zou al mooi zijn. Laten we samen een actief dorp zijn. Waarin we wat te vertellen hebben.

Wat hebben we nodig?

Meedenkers over hoe we het vormgeven.

Voorbereiders, opbouwers, opruimers.

Materialen regelen en transport.

Plaatsen reclameposters, bezorgen flyers.

Foto, film, facebook, website etc.

Gids(en) voor uitleg en rondleidingen.

Mensen (graag veel) bij kassa en koffie.

Techneut computer / geluid / verlichting.

Schoonmaak, hand en span diensten.

Misschien wel parkeerhulpen. J

Nogmaals, als veel mensen zich opgeven om één of een paar keer te willen, lukt het geheid. 

Opgeven kan via [email protected] of bel mij even op 06-19500979.

Jaap Tuma

Bedankt! Geen moeite!

Overigens langs deze weg ook even dankzegging aan diegenen die zich al wel hebben opgegeven. We hopen op korte termijn een vergaderingetje te beleggen waar we alle plannen en vragen met u kunnen doornemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *