podcast (2)

In de Ollerommer van oktober 2022 stond het bericht dat een podcast is opgenomen waarin onder andere aandacht voor Marten Douwes Teenstra. Deze is nu klaar.

Podcast Slavernij. En de Groningers?

Begin oktober 2022 had ik een leuk gesprek op de oude begraafplaats aan de Snakkeburen, vertelde ik destijds al. Ik mocht daar iets vertellen over Marten Douwes Teenstra.

Het museum aan de A heeft op basis van drie fietsroutes de podcast laten maken.

Tv-presentator Nathan de Vries – half Gronings, half Ghanees – gaat in de podcast op zoek naar sporen van het Nederlandse slavernijverleden in ‘zijn’ Groningen. Zijn zoektocht brengt hem bij borgen, kerken, musea en begraafplaatsen door de hele provincie. Daar spreekt Nathan met allerlei Groningers over het ‘andere’ verhaal achter die imposante schilderijen, eeuwenoude gedenkstenen en rijke landhuizen. Wat hebben die met slavernij te maken? Waarom zijn die verhalen nooit verteld? En hoe ga je als museum of andere erfgoedinstelling eigenlijk om met dat gedeelde slavernijverleden?

Gratis te beluisteren

De serie van 16 afleveringen is vanaf 24 januari gratis te beluisteren via Spotify of je favoriete podcastapp. De bijbehorende fietsroutes kun je downloaden op www.museumaandea.nl.

Radio interview

Het verhaal over Marten Douwes is goed blijven hangen bij Nathan. Bij een interview over de podcast d.d. 31 januari 2023 op het nporadio5 programma ‘thuis op 5’ vertelde hij ook het verhaal van Teenstra. En bij publicaties wordt de foto gebruikt van Nathan in Ulrum.

Als u googelt op internet met de zoektermen:  nporadio5 fragment podcast slavernij – kunt u het radiointerview beluisteren. Vanaf de 7e minuut gaat het over Teenstra.

Op 8:16 zegt Nathan over Marten Douwes; ‘dat vond ik de grootste held uit de podcast’. Ik durf te vinden dat dat al een goede score is om Teenstra onder de aandacht te brengen van het grote publiek.

Expositie

Zoals eerder gemeld is onze expositie over Teenstra van 5 mei tot en met 1 juli 2023. Met op 29 april een bijzondere openingsact. Daarover meer in de volgende Ollerommer. Ook over andere dingen hieromtrent dan meer.

En oh ja, u mag u graag opgeven om te helpen. Dat mag bij onze nieuwe voorzitter Anita Valkema-Hummel. 0595 – 40 26 41.

Jaap Tuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *