Soms komen er geweldig leuke dingen op je pad. Voor mij deze maand ook.
Podcast gesprek
Begin oktober 2022 had ik een leuk gesprek op de oude begraafplaats aan de Snakkeburen. Ik mocht daar iets vertellen over Marten Douwes Teenstra. Mij was verzocht om niet teveel voor te bereiden. Zodat het een natuurlijk gesprek kon zijn. Natuurlijk had ik wel wat steekwoorden genoteerd om niet naar woorden te hoeven zoeken. Maar ik denk dat het wel een spontaan verhaal is geworden.
Museum aan de A
Museum aan de A (voorheen het Scheepvaartmuseum) ontwikkelt drie audioroutes behorend tot de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? Het gaat om drie fietsroutes in de provincie, waarbij je onderweg audioverhalen/podcastafleveringen over het slavernijverleden van Groningen kunt beluisteren. Wil je liever niet op pad, dan kun je ze ook gewoon thuis beluisteren als podcast.
Iedere route komt langs vijf à zes erfgoedinstellingen in de provincie (musea, borgen, kerken) die een link hebben met het Groninger slavernijverleden, bijvoorbeeld in de vorm van het gebouw of een object in de collectie. Op elk van die plekken wordt een podcast opgenomen, die ca. 5 minuten moet gaan duren. De doelstelling is tweeledig: het vergroten van de bewustwording van het Groninger slavernijverleden (laagdrempelig en informatief) en het in de spotlights zetten van erfgoedinstellingen in de provincie.
Marjolein, Nathan, Sanne
De podcast wordt gemaakt door Marjolein Knol van Langkous Producties (bekend van de NTR/NPO1-podcast Buiten de Muren waarmee ze genomineerd werd voor de publieksprijs van De Tegel). Presentator is Nathan de Vries, bekend van BNN/VARA en maker van de NPO 3FM-podcast Niet zo Zwart-wit. Beide zijn Groningers.
Ook Sanne Meijer is betrokken bij de productie. U kent haar misschien van haar website ‘sannemeijeronderweg.nl’ waarop zij sinds 2014 regelmatig verhalen plaatst(e) als verslag van haar rondreizen door het Groninger land. Om te laten zien dat ook dichtbij huis prachtige plaatsen te vinden zijn, allen met hun eigen verhaal. Tegenwoordig is zij werkzaam voor het Museum aan de A. Zo’n zelfde rondreis maakt nu Nathan de Vries door het Groningerland.
Nathan gaat op zoek naar sporen van het slavernijverleden in ‘zijn’ Groningen. Hij is geen historicus en duikt er geheel blanco in; zo kan hij de luisteraars goed meenemen.
Resultaat
Natuurlijk heb ik direct ja gezegd op de vraag of ik iets over Teenstra wilde vertellen. Het is fantastisch voor Ulrum om zo’n verhaal van je dorp te hebben. En het is fantastisch voor mijn doelstelling om Teenstra bekendheid te geven.
Ik ben reuze benieuwd naar het resultaat. Jezelf terughoren bij een opname klinkt altijd vreemd, maar wel duidelijk is dat het verhaal goed is overgekomen bij de interviewers.
Zodra het te beluisteren is, hoort u dat uiteraard via deze rubriek.
Jaap Tuma