wordt vervolgd

De voorgaande artikelen nog even weer bekijkend lijkt het op een aflevering, waaronder steeds kan worden aangegeven ‘wordt vervolgd’. We bekeken onderwerpen als de politiek, het kolonialisme, slavernij, onrecht, egoïsme, arrogantie, zeuren, excuses, verdraagzaamheid, etc..

 Het zijn onderwerpen van nu, het waren onderwerpen in het verleden. Het gaat maar door…

Kabinetsformatie Nederland

AD 2-9-2021: De verhoudingen in Den Haag zijn verziekt. Het ontbreekt partijen aan moed om een nieuwe regering te vormen. Informateur Mariëtte Hamer slaat alarm in haar eindrapport: ,,Het is een broos lijntje.” Missie mislukt, is haar trieste conclusie 169 dagen na de verkiezingen van 17 maart. Inhoudelijk komen de partijen een heel eind, maar alle gesprekken stranden bij de vraag ‘wie met wie’ een verbond aan wil – of durft.

Eind april schreef Herman Tjeenk Willink al in zijn eindrapport: ‘De democratische rechtsorde is gebaseerd op vertrouwen en matiging. Het lijkt er echter op dat vertrouwen en matiging hebben plaatsgemaakt voor wantrouwen en escalatie.’ Johan Remkes – alweer de zevende ceremoniemeester die de formatieverkenning begeleidt – zal het trio VVD, D66 en CDA proberen te krijgen tot onderhandelingen over een minderheidscoalitie. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Binnenskamers

Volkskrant 28-6-2021: In het formatiedebat van werd Sigrid Kaag door Geert Wilders beticht van ‘IS-sympathieën’. Ze reageerde als gebeten. ‘De Tweede Kamer mag geen strijdtoneel worden van tribalisme, verdachtmaking en verbittering’.

Het Parool 6-9-2021: [diezelfde] D66 leider Sigrid Kaag heeft in een toespraak uitgehaald naar het leiderschap van VVD-premier Mark Rutte. Ze spreekt over ‘regelen en ritselen zonder visie’ en hekelt ‘binnenskamers spelletjes spelen met partijpolitieke emotie’. Ook hekelt Kaag ‘degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons landje is’.

De Telegraaf 7-9-2021 (video): op een vraag aan Rutte of hij niet boos is op mevrouw Kaag; “ik ga hier niet veel over zeggen, we moeten snel een kabinet hebben, er zijn grote problemen op te lossen, daar richt ik al mijn energie op”. Op de reactie dat toch juist voor de vorming van een kabinet de hoofdrolspelers elkaar niet moeten aanvallen: “nogmaals, ik geef daar geen commentaar op”. In dezelfde video een reactie van Kaag dat ‘zoveel mensen Nederland gaaf vinden’, daarmee een kennelijke aanval op Rutte niet te willen beamen..

AD 7-9-2021 (video): Wilders tegen Rutte: U bent het probleem in de formatie.

AD 7-9-2021 (video): Jesse Klaver tegen Rutte: Er is niet onderhandeld in de formatie.

Het Parool 10-9-2021:  Voor het eerst wordt er aan het Binnenhof openlijk (én met enige angst) gesproken over nieuwe verkiezingen, nu de formatie nog altijd hopeloos voortsukkelt.

Anti homo wet Hongarije 

AD 2-7-2021: Eind juni sprak Mark Rutte zich uit over een nieuwe Hongaarse wet waarin staat dat materiaal dat ‘afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot’ niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien. Na de EU-top was premier Orbán door o.a. Rutte streng aangesproken. Dat hij beter kan vertrekken uit de unie, als hij zich niet aan de normen en waarden van de EU wil houden. Hongaarse media verweten Rutte ‘koloniale arrogantie’. Dat ten onrechte een kinder-beschermingswet werd aangevallen.

Het Nederlandse koloniale verleden evenals de toeslagenaffaire werden aangehaald.

Pieter Omtzigt

Over de toeslagenaffaire gesproken.

NU.nl 7-9-2021:  Pieter Omtzigt sluit een terugkeer naar het CDA uit. Hij hervat op 15 september zijn werk als Tweede Kamerlid na afwezigheid van een half jaar vanwege een burn-out. De politicus doet dat onafhankelijk als Groep Omtzigt.

De Telegraaf 12-9-2021: de echtgenote van Omtzigt maakt bekend dat ze zich bij de gemeenteraadsverkiezingen niet meer verkiesbaar stelt als raadslid bij het CDA.

DvhN 13-9-2021: Omtzigt zegt in de Tweede Kamer de samenwerking met het CDA te zoeken. Het Tweede Kamerlid laat weten dat ook het CDA idealen heeft die in de buurt van de zijne liggen. Rond de toeslagenaffaire was Omtzigt een van de aanjagers die het schandaal bij de Belastingdienst aan het daglicht bracht. Het kabinet trad naar aanleiding van een vernietigende onderzoeksrapport in januari af.

Koning Willem Alexander

Rtl nieuws 9-9-2021; Vanaf volgend jaar gelden voor de koning dezelfde regels als voor andere beheerders van natuurgebieden die subsidie voor onderhoud en beheer ontvangen. Het kroondomein krijgt elke vijf jaar 4,7 miljoen euro. Een van die voorwaarden die bij die subsidie hoort is dat het gebied 358 dagen per jaar is opengesteld voor het publiek. Het Loo, het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, voldoet al jaren niet aan die voorwaarde vanwege die lange sluiting tijdens het jachtseizoen. Dit jaar kan de koning zijn park nog met behoud van de subsidie sluiten. ‘Dit is de huidige situatie’, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Kamerlid Joost Sneller van D66 zegt tegen RTL Nieuws dat het ‘chic’ zou zijn als hij nu al aan de nieuwe voorwaarden zou voldoen.

Foto: Metronieuws.nl 9-9-2021.

Franse revolutie en Franse Tijd

De Franse Revolutie (1789–1799) was een invloedrijke politieke omwenteling waarbij de absolute monarchie die Frankrijk ongeveer twee eeuwen had geregeerd werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. Tijdens het bewind van deze republiek werden onder meer de vroegere koning en zijn gemalin door een tribunaal berecht en ter dood veroordeeld. De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden massaal teruggedrongen onder druk van radicale politieke groeperingen, de mensenmassa in de steden en boeren op het platteland. De oude ideeën van absolutisme, aristocratie en de macht van de Kerk werden vervangen door principes die werden vervat onder de slogan Liberté, égalité, fraternité, oftewel vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Franse Tijd begon in Noord-Nederland met de Bataafse Revolutie in 1795, waarbij Nederlandse patriotten, met steun van een Frans leger dat het land was binnengetrokken, de Bataafse Republiek uitriepen. Stadhouder Willem V ging naar Engeland in ballingschap. Met de terugkomst van de soevereine vorst Willem 1 kwam na 2-12-1813 aan de Franse tijd een einde.  

Is toen ook de vrijheid, gelijkheid, broederschap weer beëindigd?

Dutch Grand Prix

Nu.nl 3-9-2021: Bernhard en de andere organisatoren kregen de afgelopen weken veel kritiek, met name uit de evenementenwereld.  De sector vond het niet eerlijk dat Zandvoort wel tienduizenden mensen mocht ontvangen terwijl festivals verboden zijn. Ook kwam de prins onder vuur te liggen nadat duidelijk werd dat hij Chef’Special had gevraagd gratis op te treden. Een milieuorganisatie probeerde de race afgelopen week te stoppen via een gang naar de rechter.

royalty-online.nl 3-9-2021: Circuiteigenaar prins Bernhard begroette Lewis Hamilton gisteren toen hij aankwam in de kustplaats. In plaats van dat netjes op afstand te doen, gaf de prins hem een hand. Hij droeg overigens wel een mondkapje, maar volgens de Rijksoverheid is het niet schudden van handen nog steeds een van de basis coronaregels.

Selfie Amin met Memphis

Sportnieuws.nl 7-9-2021: In totaal renden zeker 16 fans het veld op, onder wie de 13-jarige Amin die bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Montenegro erin slaagde om ongehinderd een selfie te maken met Memphis Depay. Alle bezoekers die in Eindhoven het veld op kwamen, krijgen een stadionverbod en een boete.

De Telegraaf 8-9-2021: Hans Kraay jr. wil boete betalen voor 13-jarige selfiemaker Amin.  „Ik snap de supportersvereniging en de KNVB dat er nu paal en perk aan gesteld moet worden. Een stadionverbod voor vijf jaar, maar niet hij. Ik maak het over.”

Peter R. de Vries

Op 15 juli 2021 werd misdaadverslaggever Peter R de Vries vermoord. Op 19 juli overleed de 27 jarige Carlo Heuvelmand na te zijn mishandeld op Mallorca door een groep Nederlandse ‘kopschoppers’. Reacties op forumsites spreken voor beide gevallen over: “doodstraf, duidelijk, mee eens!”.  

 Wat is er anders?

In 1789 belande de (Franse) elite onder de guillotine omdat ze schijt hadden aan de burgers en zich verheven voelden boven de wet.

Anno 2021 reageren nog steeds veel mensen op kwaadaardige acties dat dit met de dood moet worden afgestraft.

Anno 2021 zijn evenementen niet toegestaan. Behalve als ze door prins Bernard zijn georganiseerd. Ook handen schudden kan dan.

Koning Willem Alexander staat onder vuur om het wel verkrijgen van miljoenen aan subsidies, maar niet voldoen aan de voorwaarden. En gaat toch nog gewoon door.

Nederland kampt met grote problemen om op te lossen, maar politiek Den Haag ligt dusdanig met elkaar overhoop, dat het niet tot overeenstemming kan komen om een kabinet te vormen.

Marten Douwes Teenstra kwam in 1831 in verweer tegen de barbaarse behandeling van slaven. Hij verloor zijn baan.

Hendrik de Cock kwam in 1834 op voor zijn geloofsovertuiging. Hij verloor zijn baan.

“All animals are equal but some are more equal than others”. Dat schreef George Orwell in het boek Animal Farm. Wie het niet kent moet het echt eens lezen.

Jaap Tuma

bronvermelding:  ad.nl; volkskrant.nl; nu.nl; rtl.nieuws; wikipedia.org. royalty-online.nl; kletskous.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *