expositie Teenstra

Komend jaar 2022 gaan zo’n 30 tot 50 musea, organisaties, stichtingen, verenigingen van stad en ommeland aandacht besteden aan de afschaffing van de slavernij in 1863 c.q. 1873. Dit project met de naam “Bitterzoet Erfgoed’ wordt in Groningen stad en platteland georganiseerd…

Bitterzoet Erfgoed

Ik hoorde van het project bij een gesprek met een medewerker van Groninger Archieven. Er is helaas nog (te) weinig bekendheid gegeven aan het project, maar het lijkt veelbelovend, en sowieso groots. In ieder geval doen het Groninger Museum, het Universiteitsmuseum en veel anderen mee. Het is groeiend en ‘vlekt’ nu uit naar buiten de stad. 

Hoe passend zou het zijn dat we Marten Douwes Teenstra, als een van de eerste Nederlandse en zeker Groninger abolitionisten (voorstanders van afschaffing van de slavernij) binnen dat project een plek zouden geven. Uiteraard in ons dorp Ulrum waar hij woonde.

Op de website van geschiedenisbibliotheekgroningen.nl staat een artikel van Anne van Lieshout, een toenmalig student geschiedenis aan de RUG. Ik heb er al eens eerder naar verwezen in deze columns. Voor wie Teenstra nog niet kent; het is een mooie samenvatting van Teenstra zijn leven.

Ik haalde ook al eens het boek aan Sporen van het slavernijverleden in Groningen. Met wandel- en fietsroutes door stad en provincie. Daarin ook aandacht voor  Teenstra die zich enorm inzette voor de afschaffing van de slavernij. Een van de fietstochten voert langs zijn graf in Ulrum.

Binnen onze stichting was Teenstra al bekend als fervent strijder tegen de ‘Cocksianen’. Zijn rol als strijder tegen de slavernij geeft hem een nog veel bredere persoonlijkheid.

Hulp gevraagd

Wie van u heeft interesse om te helpen medio 2022 in Ulrum een expositie over Marten Douwes Teenstra op te zetten?

Het zal velen van jullie al wel bekend zijn dat ik bezig ben met een roman over Teenstra. Dus ik heb al veel info. Maar het opzetten van een expositie is me ‘net iets’ te groot daarnaast.

Vanuit de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) is er al interesse. Met name omdat bij het exposeren in de Catharinakerk of gebouw Irene er een link is naar het museum over ‘1834’ dat er gaat komen.

Wat hebben we nodig?

Meedenkers van wat willen we exposeren.

Idem van hoe we het vormgeven.

Voorbereiders, opbouwers, opruimers.

Materialen regelen en transport.

Foto, film, pers. Facebook, website etc.

Kassa, uitleg, rondleidingen (oa graf).

Techneut computer / geluid / verlichting.

Schoonmaak, hand en span diensten.

Misschien wel parkeerhulpen.  🙂

 

Opgeven graag via [email protected]

Maar mij bellen mag ook. 06-19500979

Jaap Tuma

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *