Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

boekpresentatie en openingsact expositie

29 april 2023 @ 13:30 - 18:00

Gratis

Op zaterdagmiddag 29 april 2023 zal het eerste exemplaar van het boek ‘En toch zal ik’ worden overhandigd. Aan wie? Dat houden we nog even geheim.

Het boek over de abolitionist Marten Douwes Teenstra is een resultaat van de voorbereidingen voor de expositie die eigenlijk al in 2022 gepland stond. Maar er bleek zoveel over hem te vertellen, dat er teveel leeswerk op de expositieposters zou moeten komen.  Naast wat er in de expositie over Teenstra in zijn rol van abolitionist (strijder tot afschaffing van de slavernij) over hem wordt getoond, omvat het boek ook informatie over hem als persoon en zijn werken op andere gebieden dan de slavernij. Hij heeft veel boeken geschreven. Op velerlei vlak is hij een interessant persoon. Ook zijn familie is noemenswaardig. Zijn opa, vader en oom waren op het gebied van de landbouw vooruitstrevende boeren.

expositie

De expositie over Marten Douwes Teenstra is in de periode van 5 mei tot en met 1 juli 2023. Deze datums zijn bewust gekozen. De bevrijdingsdag 5 mei hoeft geen toelichting. Dat op 1 juli (1863) de voormalig slaafgemaakten werden bevrijd van hun ketenen (Keti Koti), mag voortaan ook voor iedereen bekend zijn. 

In tegenstelling tot wat eerder aangegeven was, zal de expositie niet in gebouw Irene worden gehouden. Maar in het groene kruis gebouw aan de Leerweg. Dat is op de plek waar Teenstra zijn woning stond. 

De expositie is toegankelijk vanaf 5 mei, entree € 2,00  pp.

boekpresentatie en lezingen

De boekpresentatie is op 29 april in zaal/café Neptunus ernaast. Voorafgaand aan de overhandiging van het eerste boek zullen een aantal mensen die een belangrijke rol speelden binnen het in 2022 gehouden project Bitterzoet Erfgoed iets spreken of uiten.

De uitnodigingen zijn verzonden. Wilt u hier ook heel graag bij zijn, geef u dan op via het mailadres [email protected].  Zodat we weten hoeveel stoelen we moeten klaarzetten. 

openingsact

Aansluitend op de boekpresentatie is om ± 16:00 uur een bijzondere openingsact bij de expositieruimte. Dit is buiten en dus voor iedereen (gratis) toegankelijk.  Wie de special guest(s) is/zijn die de opening verricht en hoe het eruit ziet houden we geheim. Maar kom kijken! Er zijn meerdere acties, waaronder een muzikaal optreden, speciaal geschreven over Teenstra.

afsluiting

Na de openingsact is in de bovenzaal van Neptunus een feestelijke afsluiting met Caribische muziek en hapjes. Ook dit feest is voor iedereen gratis toegankelijk. Consumpties zijn voor eigen rekening.

 

Gegevens

Datum:
29 april 2023
Tijd:
13:30 - 18:00
Kosten:
Gratis

Organisator

Ulrum 1834, J. Tuma
Telefoon
0619500979
E-mail
ulrum1834@gmail.com

Locatie

groene kruis gebouw (naast Neptunus)
Leerweg 50
Ulrum, Groningen 9971 AE Nederland
+ Google Maps