Print deze pagina

Nieuws

05-09-2014

persbericht


Ulrum anno 1834 op 20 september 2014

Oktober 2014 is het 180 jaar geleden dat in Ulrum de Afscheiding onder leiding van ds. Hendrik de Cock plaatsvond. Er moesten ruim 100 soldaten worden ingezet gedurende een half jaar om de rust te bewaren. Voor de stichting ‘Ulrum 1834’ reden genoeg om een groot-opgezet evenement te organiseren. Het evenement is op zaterdag 20 september 2014, in het oude centrum van Ulrum, van 10.00 tot 16.00 uur. 

Ingezonden door: ulrum1834

 

Bij het evenement is, evenals in voorgaande jaren, het hele dorp betrokken. Samen laat men de tijd van 1834 herleven rondom de eeuwenoude dorpskerk waar eens ds. De Cock actief was. Behalve ‘180 jaar Afscheiding’ wordt er dit jaar ook aandacht besteed aan ‘200 jaar Koninkrijk’. Het motto op 20 september is dan ook: ‘180 jaar Afscheiding, 200 Koninkrijk … en Ulrum’.

 

Sprekers, musici en presentatie heruitgave.

In de historische kerk treden die dag als sprekers op: ds. Klaas Pieterman uit Niekerk-De Marne, dr. Harm Veldman uit Zuidhorn en wethouder Herwil van Gelder van gemeente De Marne); zij  zullen met hun verhaal aansluiten bij genoemd motto.

   Voor de middag wordt in de kerk bovendien  het  eerste exemplaar uitgereikt van een heruitgave van de Acte van Afscheiding. De heruitgave is verzorgd door uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl in samenwerking met de werkgroep Kerkhistorisch Museum Ulrum

   De optredens worden afgewisseld door muziek. Het orgel wordt bespeeld door de Ulrumer organisten Chris de Vries en Riek van Meekeren. Organist en hoogleraar Orgelkunde aan de VU (Vrije Universiteit te Amsterdam), Hans Fidom uit Houwerzijl, zal het orgel ook bespelen en daarbij een en ander vertellen.

   Bovendien treden andere musici op in de kerk die klassieke muziek ten gehore brengen op ouderwetse instrumenten zoals traverso (=dwarsfluit, maar dan 18e eeuws), viool, cello, clavecimbel.

     

Toneel, kledingshow, dans.

Driemaal die dag voert de Ulrumer toneelgezelschap ‘Ons Klubke’ het blijspel “Van liefde en afscheiding” op, in het Gronings. Dat gebeurt op een podium, buiten, niet ver van de kerk. De uitvoering wordt omlijst door muziek van de d’Olle Muzikant’n.

   Op dit podium is ook een paar keer een kledingshow van de Vriendenkring van het Historisch Kostuum te zien.

   Bovendien geeft dansgroep Het Hogeland er enige demo’s.

 

Infomarkt

In de tuinloods van Garage Bakker (ook bij de kerk) is die dag een infomarkt, waar verschillende instellingen, winkels en ook particulieren uit de regio laten zien wat ze te bieden hebben op het gebied van (regionale) geschiedenis en cultuur.

Ook in de loods: een presentatie van het project dat de lagere school in Ulrum (“Hendrik de Cock”) in verband met ‘Ulrum anno 1834’ heeft georganiseerd.

 

Oude Ambachten, ringsteken, soldaten en meer

Rond de kerk (H. de Cockstraat, Kerkstraat en grasveld Brugweg) is een ambachtenmarkt met een 40-tal kramen.

Ook diverse figuranten lopen hier rond.

Voor de kleintjes is er een bokkekar waarop zij kunnen meerijden.

   Rijvereniging “Winnetou” verzorgt een ringsteekwedstrijd, in de Marktstraat.

Buurtvereniging “Olle kern” is, zoals altijd met de evenementen van ‘Ulrum 1834’, ook weer actief. Niet alleen krijgt de oude dorpskern rond de hervormde kerk het aanzien van 1834, de vereniging leent ook (historisch) kinderspeelgoed uit. Bovendien verzorgen zij de inwendige mens met koffie en ouderwetse lekkernijen.

   Bij jeugdsoos De Dump kan men terecht voor een biertje of fris bij hun ouderwetse bar.

 

In de haven liggen 2 trekschuiten die elk een aantal rondvaarten verzorgen.

   En vanzelfsprekend marcheert de,  inmiddels ook van de TV bekende, soldatengroep weer in authentieke uniformen door de straten van het dorp.

 

   Afgezien van de leden van de buurtvereniging wordt ook van andere Ulrumers verwacht dat ze weer in passende, 19e eeuwse kleding aanwezig zijn op 20 september. En gezien eerdere ervaringen zullen velen dat ook inderdaad doen. Bovendien geldt, dat bezoekers in historische kleding, geen entree hoeven te betalen. Al hoeft dat laatste geen punt te zijn; de entree bedraagt slechts 3 euro waarbij men bovendien een exclusieve Willem 1 Gulden ontvangt. Waarmee een consumptie kan worden verkregen of de bokkekar, snik of paardentram kan worden voldaan.

 

Dorpsbarbecue

Nadat vanaf 16:00 uur alle vrijwilligers meegeholpen hebben de spullen weer op te ruimen is er om 18:00 uur een barbecue. Hier mogen ook andere belangstellenden / dorpsgenoten aanschuiven. Cafetaria De Smikkelstee verzorgt die avond het vlees en de consumpties. Opgeven voor de barbecue (voor de niet-vrijwilligers) kan bij De Smikkelstee.

 

Parkeren

Bezoekers die met de auto komen kunnen parkeren op de Buitensingel. Daarvandaan is het niet al te ver lopen naar het evenemententerrein. Ook kan tegen geringe betaling worden meegereden met de paardentram die de hele dag heen en weer pendelt. Voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart is parkeerruimte beschikbaar op het oude schoolplein aan de Scholtestraat, direct grenzend aan het evenemententerrein.

 

Zie voor informatie ook www.ulrum1834  (onder ‘nieuws’).Op die site zijn onder ‘foto’s’ tientallen opnamen te zien van diverse activiteiten waarmee de stichting sinds 2009 naar buiten is getreden. De foto’s geven meteen een aardige indruk van wat er op 20 september verwacht kan worden.

De activiteiten zijn ook te volgen via  http://www.facebook.com/ulrum1834


Vorige pagina: Home Volgende pagina: Nieuwsarchief