Print deze pagina

Nieuwsarchief

26-09-2013

persbericht


Najaar 2014 is het 180 jaar geleden dat in Ulrum de Afscheiding onder leiding van ds. Hendrik de Cock plaatsvond. Voor de stichting ‘Ulrum 1834’ reden genoeg om een groot-opgezet evenement te organiseren. Het evenement is op 20 september 2014, in het oude centrum van Ulrum.
Ingezonden door: ulrum1834

Vanwege die Afscheiding, waarmee in 1834 de eerste gereformeerde kerk ontstond, is Ulrum een begrip - in Nederland en ook ver daar buiten. Sinds jaar en dag vormt die historische gebeurtenis een reden voor velen, ook in emigratielanden als Canada en Amerika, om een bezoek te brengen aan het Noord-Groninger dorp. Wat de in 2009 opgerichte stichting ‘Ulrum 1834’ betreft worden er dat  nog veel meer.

Een van de activiteiten waarmee 'Ulrum 1834' aan de weg timmert, is de organisatie van een evenement waarbij het hele dorp betrokken is en dat de tijd van 1834 doet herleven (in het oude centrum, rondom de eeuwenoude dorpskerk waar eens ds. De Cock actief was). De eerste keer gebeurde dat in 2010 en vervolgens weer in 2012. En in 2014 dus nog een keer, waarbij ernaar gestreefd wordt, de voorgaande evenementen in omvang, bekendheid en bezoekersaantal nog te overtreffen.

Dat de stichting wat dat betreft nu al op de goede weg is, moge blijken uit het gegeven dat de EO deze zomer filmopnamen in het dorp voor het TV-programma ‘God in de Lage Landen’ heeft gemaakt waarbij een deel van de Afscheidingsgeschiedenis werd verbeeld. En ook de NOS heeft ondertussen een bespreking met het stichtingsbestuur gepland over opnamen in Ulrum rond het fenomeen ‘de Afscheiding van 1834’.

De voorbereidingen voor het evenement zijn dus in volle gang. Via www.ulrum1834 kunnen  de vorderingen van een en ander worden gevolgd. Op die site zijn onder ‘foto’s’ tientallen opnamen te zien van diverse activiteiten waarmee de stichting sinds 2009 naar buiten is getreden. De foto’s geven meteen een eerste indruk van wat er op 20 september verwacht kan worden.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot:

- Nadere informatie wordt verstrekt door Peter van den Burg (bestuurslid van de stichting), tel. 0595.402509  e-mail: petervandenburg@hetnet.nlVorige pagina: Nieuws Volgende pagina: Agenda