Print deze pagina

Nieuwsarchief

21-07-2012

verslag 7-7-2012


In d'Ollerommer van juli 2012 stonden twee verslagen over het evenement 'Ulrum anno 1834' van 7 juli 2012. Hieronder het verslag van Peter Modderman.
Ingezonden door: ulrum1834

Kippenvel

Dat was wat ik kreeg toen de soldaten uit 1834, onder leiding van commandant van der Woude het schoolplein op marcheerden. Toen ik dat zei tegen een aantal dorpsgenoten, kreeg ik de indruk dat mijn beleving  misschien een beetje een overdreven was. Maar zonder uitzondering hoorde ik dat iedereen erg onder de indruk was van het evenement Ulrum 1834. Twee jaar geleden was er al een aanzet gegeven door te proberen een openluchtspektakel te organiseren. Toen was het evenement al een succes. Dit jaar zou de organisatie grootser van opzet zijn. En dat was het ook. Het gevoel van kippenvel kwam dus bij mij op, toen de 20 soldaten kwamen aanmarcheren. Te bedenken dat de tenues van die soldaten door Ulrumer dames in elkaar waren gezet, na een enorm tijdrovend en noest stukje arbeid. Met bloed, tranen en zweet zijn de prachtige pakken genaaid. Het resultaat was een eigentijds uniform, dat in 1834 werd gedragen door de 100 soldaten, die toen naar Ulrum waren gestuurd om de orde te handhaven. Voor- en tegenstanders van ds. Hendrik de Cock dreigden elkaar in de haren te vliegen. Het toneelstuk, dat vanaf een decor op het oude schoolplein drie keer werd opgevoerd, gaf ook duidelijk die tegenstellingen weer. Vooral de eerste opvoering trok veel publiek. Wel was het jammer dat de woorden door een groot deel van het publiek niet verstaanbaar waren, want er werden geen microfoons gebruikt. Dat hoort niet bij het evenement, zo hoorde ik. Ja, dat is waar, maar aan de andere kant verstaat een deel van het publiek niet geheel wat er gezegd wordt. En dan is het verband uit het verhaal weg.

Maar de meeste toeschouwers genoten, al was het alleen maar om te zien hoe “Ons Clubke” een fraai stukje toneelwerk liet zien. Onder een heerlijk zonnetje konden ze genieten van het toneelstuk dat door Peter van de Burg was geschreven. Peter en Marieke van de Burg waren trouwens zelf ook getuige van de akte, evenals vele andere Ulrumers, die in prachtige historische kleding door de straten van de Olle Kern liepen. Aan de kant van de straten zaten en stonden veel mensen, die een oude ambacht lieten zien. De Hervormde kerk was open en binnen was er orgelmuziek te horen. Het paste uitstekend bij de historische sfeer van 1834. Een heraut bulderde regelmatig door de straten door aan te kondigen wat er allemaal in het centrum van het dorp te doen en te zien was. Een zestal koetsen die door paarden werden getrokken, reden, gleden en klepperden door de straten. Inderdaad, in 1834 was het een komen en gaan van koetsen en paarden.

Het peloton soldaten vond ik persoonlijk een van de hoogtepunten van de dag. Vooral dus de manier waarop vanuit het niets deze voorstelling is ontstaan. Met dank aan de mannen, die bereid waren om vijf uur lang in een warm tenue acte de presence te geven. De trommelende soldaat hoorde er ook echt bij. Geweldig! Twee veldwachters, ook in historische kleding, keken toe in de Kerkstraat en vonden zich duidelijk gesterkt door het regiment soldaten van Koning Willem I. Ook zij hadden het warm.

Dit evenement wordt in 2014 herhaald en nog grootser opgezet. Aldus Ben Mulder, die mij dit, uiteraard ook in historische outfit, vertelde. Hieruit blijkt dat het idee, dat ik jaren geleden al hoorde van initiatiefnemer Jaap Tuma, werkelijkheid kan worden als  je maar volhoudt. Er was eerst scepsis. Maar nu, na dit evenement, vinden velen dat zo’n spektakelstuk niet meer weg te denken is in Ulrum. Klasse mensen!

Peter Modderman

 Vorige pagina: Nieuws Volgende pagina: Agenda