Print deze pagina

Nieuwsarchief

22-04-2012

activiteiten 7 juli 2012


De voorbereiding voor het 2e evenement “Ulrum anno 1834” op 7 juli 2012 vlot al aardig. Daarin dit jaar - naast de ambachtenmarkt, kinderspelen, muziek en figuranten - aandacht voor soldaten, rijtuigen en straattoneel: 
Ingezonden door: ulrum1834

Oude ambachten

Met de ambachtenmarkt hebben we in 2010 al kennis kunnen maken. Ambachtslieden tonen hun producten en vooral ook hoe het gemaakt wordt. Niet alleen kijken, maar ook kopen en proeven is weer mogelijk. Bij de kraampjes waar wat te eten valt, plaatsen we weer gezellige zithoekjes van stropakken. De ambachtskramen worden geplaatst in de straten Snakkeburen, H.de Cockstraat, Kerkstraat en Scholtestraat.

Figuranten, muziek, kinderspelen

De gehele buurtvereniging Olle Kern loopt weer in oude kledij rond. Voor de kinderen zijn er weer ouderwetse kinderspelen om uit te proberen. Samen met andere dorpsbewoners en diverse muzikanten geven zij een indruk van het alledaagse leven. De smit slaat spijkers, paarden en rijtuigen gaan langs, de veldwachter loopt rond. Het lijkt een ongestoord leventje. Maar helaas, die soldaten …, wat doen ze hier toch!

Soldaten

Naar voorbeeld van een van het legermuseum ontvangen tekening heeft kledingverhuurbedrijf Eringa te Opende een soldatenuniform gemaakt. Tien enthousiaste Ulrumer dames zijn al enige weken druk bezig met het naaien van dit uniform voor een peloton van 20 soldaten. We beginnen met 20 uniformen, in latere jaren kan dit worden aangevuld. Wie weet halen we ooit “de” ruim 100 ingekwartierde soldaten.

naaisters.jpg - 1.06 Mb

Ook aan de musketten wordt al gewerkt door een groep van 6 mannen uit ons dorp.

De 20 soldaten zijn inmiddels gerekruteerd. Wel zoeken we nog een of meerdere tamboer(s).

Toneel

Toneelvereniging Ons Klubke gaat binnenkort aan de slag met het instuderen van het speciaal voor Ulrum1834 geschreven toneelstuk “Van liefde en afscheiding in Ulrum”. Peter van der Burg schreef het blijspel, Harm van der Velde vertaalde het in het Gronings. Het verhaal is gebaseerd op het boek “Kruisdragers, een Groningsch verhaal uit het Ulrum van 1834” van S. Hamveld die het boek uitbracht in 1934. Als podium wordt een oude boerenkar gebruikt die we in bruikleen mogen hebben van museum Welgelegen te Leens. Het toneel is te zien op het plein van de voormalige openbare school.

Ringsteken

Paardensportvereniging Winnetou organiseert op 7 juli 2012 hun jaarlijkse ringsteekwedstrijd. Dit vindt plaats in de Marktstraat, waarvandaan de route doorloopt over het rondje Snakkeburen, Trekweg, Asingapark, Borgweg, Asingastraat, Marktstraat. En zo dus goed aansluit bij de ambachtenmarkt.

Optocht authentieke rijtuigen

De vereniging Rijden en Glijden is als het ware een rijdend koetsenmuseum. Vanaf 11.00 uur zullen de rijtuigen door het dorp gaan om zo het publiek 'mee te lokken' naar het evenemententerrein. Aansluitend zullen zij om ± 12.00 uur een ronde over de markt rijden. ’s Middags doen zij mee aan de ringsteekwedstrijd van Winnetou. Aan het einde van de dag komen zij nog eens over de markt om het geheel af te sluiten.

Innerlijke verzorging

Vrijwilligers van de stichting komen rond met koffie en soep voor de deelnemers. Als publiek kunt u - naast de vis, wafels, en andere lekkernijen op de markt – uzelf verwennen met een kopje koffie met arretjescake, arbeidertaart e.a. bij de tent van de buurtvereniging Olle Kern. Jeugdsoos De Dump staat dit jaar in de Kerkstraat met een biertap. Ook hier gezellige zitjes.

Afsluiting

Het evenement is om 16:00 uur afgelopen. Daar zorgen de soldaten wel voor!

 Vorige pagina: Nieuws Volgende pagina: Agenda