Print deze pagina

Nieuwsarchief

10-08-2010

25 september 2010


Ingezonden door: ulrum1834

http://ulrum1834.nl/uploads/2010_poster1834-mail.pdf

De Stichting Ulrum 1834 heeft ruim de tijd genomen om haar eerste grote evenement voor te bereiden. Maar nu kan er dan ook een programma van formaat gepresenteerd worden.  Het evenement vindt  plaats op 25 september a.s., op diverse plekken in Ulrum; meerdere organisaties en de plaatselijke scholen zijn erbij betrokken.

Afscheiding  Voor wie het  vergeten was:  in 1834 vond in Ulrum de  Afscheiding plaats onder leiding van ds. H. de Cock. Deze kerkelijke beweging, die spoedig  overal in het land navolging vond, leidde tot het ontstaan van de huidige gereformeerde kerkgenootschappen. Dat bracht landelijke en zelfs internationale bekendheid met zich mee voor het dorp. De Stichting Ulrum 1834 gebruikt die gebeurtenis van 176 jaar geleden  om het dorp (weer) op de kaart te zetten.


OlleKern

Dit jaar  bestaat de Ulrumer buurtvereniging D’Olle Kern 25 jaar. De viering wordt gehouden op 25 september om zo aan te haken bij het evenement  Ulrum anno 1834. In de  dorpskern  wordt een oude-ambachtenmarkt gehouden. Een 18-tal standhouders zullen aanwezig zijn.  De straten in de oude kern van Ulrum worden door de bewoners  ‘aangekleed’ in de stijl van 1834.

Door het dorp loopt een dorpsomroeper  die de bezoekers op de hoogte  brengt van het dagprogramma en het laatste nieuws. Vele figuranten, muzikanten en de Grunneger Daansers zullen het geheel de sfeer geven van het leven van zo’n 175 jaar geleden.

Bij de twee scholen in het dorp  en in de oude kern kunnen oude kinderspelen worden gespeeld.

Mernedag De Vereniging Historische Kring De Marne houdt haar tweejaarlijkse Mernedag dit jaar in Ulrum op 25 september. Voor de liefhebbers is er een historische markt in het Ontmoetingscentrum (gereformeerde kerk Schapenweg)en in de hervormde dorpskerk worden lezingen gehouden door de ds. Pieterman uit Niekerk en Dr. H. Veldman uit Zuidhorn.


Scholen actief  De twee Ulrumer basisscholen hebben in de tijd voorafgaande aan 25 september gewerkt aan een project over het burgerlijk en kerkelijk leven (Afscheiding) van Ulrum rond 1834. Op 25 september wordt het resultaat gepresenteerd op de twee scholen. Ook zal er een echte snik (zoals die gebruikt werd in de periode rond 1834 voor het vervoer over water) in Ulrum aanwezig zijn en bezocht worden.


Asingahof,  Ontmoetingspunt Ulrum en de Stichting Welzijn Ouderen zullen  ook hun medewerking verlenen aan  de activiteiten op 25 september .  Op het programa staat onder andere: het decoreren van verzorgingshuis Asingahof met nostalgische voorwerpen


Wandelroute   Aan de hand van de wandelroute ‘Het Ulrum van 1834’, die op 3 april jl. gepresenteerd is, kan het dorp nader verkend worden  Op eigen houtje kan dat altijd - de route is in het drop en onder andere bij de VVV in Zoutkamp te koop -,  op 25 september kan het onder leiding van een gids.

 

 Vorige pagina: Nieuws Volgende pagina: Agenda